Viime vuosina on puhuttu paljon työnteon mielekkyydestä ja sen vaikutuksesta työntekijän hyvinvointiin ja työn tuottavuuteen. Yksi tärkeä osa työn mielekkyyttä on työtilat. Niissä tulisi viihtyä, mutta ne eivät saisi kuitenkaan olla liian mukavat, jotta työpaikalla unohtuisi täysin työntekeminen.
Työtiloilta ei enää etsitä pelkästään sitä, että sieltä löytyy rauhoitettu pöytä ja tarvittaessa ilmastointi ja lämmitys, vaan hyvin suunniteltu työtila tarkoittaa parempaa fyysistä, henkistä ja sosiaalista työympäristöä. Tämä taasen peilautuu automaattisesti parempana työn tuottavuutena ja työntekijöiden sitoutuvuuteen.
Perinteiset työtilat ja laatikkomaiset toimistotilat ovat väistymässä erilaisia valintoja tarjoaviin avoimiin tiloihin, joissa korostuu myös työpaikan sosiaalisuus, elämyksellisyys ja toimivuus.
Miksi työtiloja muutetaan?
Työtilojen uudelleensuunnitteluun ja niiden design-trendeihin vaikuttavat useat eri asiat. Tärkeimpiä syitä työtilojen muuttamiseen ovat esimerkiksi seuraavat:
- työntekijöiden muuttuva ikä ja uusien sukupolvien tuomat vaatimukset
- jatkuvasti kehittyvä teknologia ja sen vaikutukset työntekoon
- tarve löytää ja sitouttaa taitavia työntekijöitä
- tutkimukset, jotka ovat korostaneet kuinka suuri positiivinen vaikutus työtiloilla on työntekijöiden terveyteen ja työtyytyväisyyteen
- taloudelliset tekijät eli työtilan muutoksilla pyritään parantamaan tiimityötä, tuottavuutta ja luovuutta
1. Tee tiloista joustavat
Perinteisen näkemyksen mukaan työtiloista löytyy jokaiselle kiinteä, valikoitu tila, jossa hänen tulisi tehdä töitä. Nykymaailmassa pyritään kuitenkin luomaan joustavia ja avoimempia tiloja, joissa työntekijä voi itse valita, missä haluaa tehdä sinä päivänä töitä.
Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tästä lähtien jokainen istuu läppäri sylissä säkkituolissa vaan jokaisen työpaikalla työskentelevän tarpeet on otettu huomioon. Tarjolla tulisi olla esimerkiksi avokonttorin tapaisia ryhmäpöytiä, rennompaan työntekoon sopivia tiloja (vaikkapa juuri säkkituolit) ja täysin hiljaisia, äänieristettyjä huoneita rauhaa etsiville.
Työtiloja voidaan vaihtaa projektien mukaan myös niin, että muodostetaan esimerkiksi erilliset tiimitilat. Joustavia työtiloja voidaan helposti muunnella kehittyvän teknologian rinnalla.
2. Työtiloissa ei saisi unohtaa hauskanpitoa
Työntekijöille elämyksellisyys on tärkeää myös työpaikalla. Suunnittelussa on voitu ottaa tämä huomioon lisäämällä siihen ripaus hauskanpitoa. Taukotiloista voi löytyä esimerkiksi herkkuja tai välipaloja ympäri vuorokauden, monipuolinen juoma-automaatti tai vaikkapa erilliset pelitilat, jossa työntekijät voivat rentoutua lempipeliensä parissa taukonsa aikana.
Oli sitten kyseessä puhelimella pelattavat kolikkopelit netissä tai konsolipelit, pelaamisella on todettu olevan rentouttava ja stressiä purkava vaikutus. Se parantaa myös työpaikan yhteishenkeä, jos pelejä pelataan moninpelinä tai kilpaillaan vaikkapa siitä, kuka voittaa kolikkopelin kierroksen aikana eniten.
3. Käytä huipputeknologiaa – ja piilota se
Työpaikoilla tulisi aina olla käytössä tarvittavan tehokas ja toimiva teknologia, joka vastaa työntekijöiden ja työn tarpeita riittävästi. Teknologiset uudistukset ovat suuria kulueriä yrityksille, mutta hyvin toimiva järjestelmä tarkoittaa tyytyväistä työntekijää. Kukaan ei nimittäin halua enää nykypäivänä taistella järjestelmävirheiden, yhteyskatkosten tai muiden teknisten haasteiden kanssa.
Monesti toimiston tekniikka tarkoittaa myös runsaasti johtoja siellä täällä. Ne kannattaakin piilottaa mahdollisimman tehokkaasti, jotta tiloista saataisiin siisti vaikutus. Työpöydillä tulisi näkyä vain näyttö, näppäimistö ja hiiri eikä kokoushuoneen seiniä saisi koristaa rivi projektorien piuhoja.
Nykyaikana kaikkien tulisi toimia vain nappia painamalla, kosketusnäytön kautta tai langattomasti. Siisteys taas parantaa luovuutta, koska työntekijän ajatukset eivät tuhlaudu työalueen järjestelyyn.
4. Moderni sisustus tekee tiloista houkuttelevan
Ajan tasalla oleva sisustus, modernit linjat ja huonekalut tekevät tiloista houkuttelevat. Se ei tarkoita pelkästään työntekijöitä vaan myös asiakkaita ja työnhakijoita. Toimistotilat toimivat yrityksen käyntikorttina. Työympäristö kertoo nimittäin paljon brändistä ja yrityksen työkulttuurista sekä arvoista.
Työtilojen designiin panostaminen kannattaa
Tänä päivänä työtilojen merkitys on suurempi kuin koskaan ennen. Työn mielekkyyttä ja elämyksiä etsivät uudet sukupolvet suosivat työpaikkoja, jotka ovat osanneet kiinnittää huomiota työntekijöiden hyvinvointiin ja ymmärtää heidän tarpeitaan. Rahallinen panostus työtiloihin kannattaa parantuneena tuottavuutena hyvinkin nopeasti.